dinsdag 3 juli 2012

Stap 5: de 'hobbed bolt', ofwel kartelbout

Omdat de levering van de lagers op zich laat wachten, beginnen we vast aan de extruder. Voordat we deze in elkaar zetten, maken we een belangrijk onderdeel dat we nodig hebben. 


In de extruder bevindt zich een bout die door de stappenmotor via twee tandwielen wordt aangedreven. Deze bout grijpt het filament en duwt dit door naar het 'hete deel' van de extruder. Omdat hiervoor enige grip nodig is, moet de bout gekarteld zijn. Je kunt zo'n kartelbout of 'hobbed bolt' kopen, maar ook zelf maken. Op het internet zijn hiervoor diverse procedures te vinden. Wij proberen het met een draadbout en de dremel. Meer informatie en een handige mal op Thingiverse.

We stoppen de bout - M8, met een lengte van 50mm -  in de extruder en markeren met watervaste stift op welke plaats hij gekarteld moet worden.

We printen de mal, plakken hem op karton en knippen hem uit. In het midden maken we een 8mm gat. Op de bout die we willen bewerken doen we eerst een moer, daarna de schijf met de print naar boven.

 

We plaatsen de bout in de kolomboor en draaien hem vast. De boor wordt niet gebruikt, maar dient alleen om de bout te kunnen roteren. Op de kolom bevestigen we stukje stugge maar dunne draad, die we op de indeling kunnen richten om te dienen als aanwijzer.

































De dremel met afslijpschijfje plaatsen we horizontaal in de bankschroef. We zetten hem nog even niet aan, maar stellen eerst alles af. De bankschroef maken we op een hoek vast met een bout in het werkblad, zodat hij een beetje kan roteren. Met één hand kunnen we de dremel op de bout duwen en weer terugtrekken. Met de andere hand bedienen we straks de hefboom van de kolomboor.

















Nu stellen we de kolomboor in hoogte zo af dat de dremelschijf de bout precies op de as en net even onder het gemarkeerde deel treft. Met de hefboom van de kolomboor kunnen we de bout een centimeter naar beneden bewegen, zodat de slijpschijf van net onder tot net boven het gemarkeerde deel kan slijpen.


We zetten de mal op de beginstand en starten de dremel. We duwen de dremel tegen de bout zodat hij een verticaal sleufje maakt, haaks op de schroefdraad. Met de hefboom van de boorkolom duwen we de bout een beetje omlaag; er ontstaat een sleuf van ongeveer 1,5cm. We trekken de dremel weer terug en doen de kolom terug omhoog.






We zetten de mal een streepje verder en herhalen de procedure. Zo gaan we door tot we rond zijn.

Om een mooi regelmatig tandenpatroon te krijgen is het van belang dat de bout ten opzichte van de dremel niet verschuift of verzakt. Zet zo nodig wat zaken vast met lijmklemmen op het werkvlak. In ons geval was de  derde bout net genoeg om hem uit te durven proberen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten