De MendelMax wordt bestuurd door elektronica (een Arduino-module en een RAMPS 1.4, waarover later meer) die moet worden voorzien van stroom. Deze elektronica regelt de aansturing van de motoren, de verwarming van de extruder en leest de eindstops en thermistors uit. Daarnaast wordt de verwarming van het heated bed verzorgd. Deze laatste trekt nogal wat stroom.
De RAMPS-elektronica heeft twee aansluitingen voor een voeding van 12 volt. De ene vraagt een stroomsterkte van 5 ampère, de andere - die uitsluitend voor het heated bed wordt gebruikt, vraagt maar liefst 11 ampère. Dat is een forse stroom die je niet zomaar uit een willekeurige adapter trekt. Vandaar dit knutselproject.
Geinspireerd door deze beschrijving besloten we een oude pc-voeding om te bouwen tot laboratoriumvoeding voor de MendelMax. De voeding is de Coolermaster RS-380-PCAP met een maximaal vermogen van 350 watt. De voeding komt met twee 12-voltslijnen, belastbaar tot 10 en 15 ampère, wat genoeg is voor ons doel. Aan de slag!
We demonteren de voeding, boren gaatjes in het huis en schroeven hem door vier rubberpootjes op een stukje mdf. Ondersteboven, zodat de koelventilator aan de bovenkant zit en de aan/uitschakelaar aan de achterkant.
De streng met aansluitingen voor harddisks en dvd-drives wordt niet gebruikt en houden we apart. Van de streng voor het moederbord knippen we de connectoren los. Naast de brede plug is er een plugje met vier draden (2 x bruin +12 volt, 2 x zwart aarde): dit is de 15-ampèrelijn.
Op de plaat schroeven we een rij kroonsteentjes. Hierin monteren we de gebundelde draden kleur bij kleur, waarbij we de 15-ampèrelijn apart houden van de rest. De draden van de andere plug hebben de volgende waarden:
geel: +12 volt
blauw: -12 volt
rood: +5 volt
oranje: +3,3 volt
paars: ongebruikt
zwart: 0 (aarde)
De bruine draad voegen we bij de oranje draden: dit is de 'sense'-draad die met 3,3 volt verbonden moet zijn voordat de voeding kan werken.
Een andere voorwaarde om te werken is dat een van de 5-voltsdraden belast moet worden. Daarom solderen we een powerweerstand (10 ohm, 10 watt) tussen een van de rode en een van de zwarte draden. De powerweerstand wordt warm en daarom zetten we hem met draad vast op het rooster van de ventilator.
Dan is er nog een groene draad (PS ON), die we gebruiken om de voeding aan en uit te schakelen. We plaatsen een schakelaar tussen de groene draad en een van de zware aarddraden. Als indicatie dat de voeding aanstaat nemen we een led. Deze zetten we in serie met een voorschakelweerstand van 330 ohm tussen de grijze draad (PWR OK) en een van de zwarte aarddraden. Let op: de platte kant van de led is de kathode, en deze moet aan de aarde (in tegenstelling tot wat op bovengenoemde website beschreven staat).
We zetten losse draden met bindbandjes vast, monteren de schakelaar en de led in een doosje, krimpen isolatie om de draden waar nodig en schrijven de waarden bij de kroonsteentjes. Twee trekontlastingen zullen worden gebruikt voor de kabels naar de elektronica.
Bij gebruik van de voeding zetten we eerst de schakelaar van de pc-voeding aan. Daarna de kleine schakelaar aan de voorkant. Nu begint de ventilator te draaien en brandt de led. De powerweerstand op de ventilator wordt enigszins warm.
Totale kosten: 2,50 euro aan onderdelen, plus een oude voeding en wat losse schroeven en kroonsteentjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten