dinsdag 12 juni 2012

Wat is een 3D-printer en wat kun je ermee?

Omdat dit blog bedoeld is voor beginners, willen we ook wat vertellen over het hoe, wat en waarom van 3D-printers. Veel websites en blogs springen meteen in het diepe, waardoor de beginner zich al snel verloren voelt.

Een 3D-printer is een computergestuurd apparaat - in feite dus een robot - die een driedimensionaal object kan maken. Omdat de productie van het voorwerp gebeurt op een manier die veel wegheeft van de werking van een gewone inkjetprinter, wordt de robot een 'printer' genoemd. In plaats van inkt wordt er (in ons geval) een type kunststof gespoten. Laag voor laag wordt zo een driedimensionaal object gemaakt.

De 3D-printer wordt aangestuurd door een computer waarop speciale software draait. In deze software wordt een bestand ingevoerd dat een beschrijving bevat van het object. Bestanden van talloze objecten zijn te vinden op het internet, bijvoorbeeld op Thingiverse, maar kunnen ook zelf worden gemaakt met behulp van weer andere software.

Wat kun je maken met een 3D-printer? Alles wat je kunt bedenken en vertalen naar een geschikt bestand. Dat kunnen plastic speelgoedjes, poppetjes, gebruiksvoorwerpen, maar ook onderdelen voor machines zijn.

Het leuke van veel hobbymachines is dat ze zijn opgebouwd uit onderdelen die met de 3D-printer zelf kunnen worden gemaakt. Met je 3D-printer maak je dus je volgende 3D-printer. Of je maakt reserveonderdelen of verbeterde onderdelen voor je bestaande printer. Dit is het uitgangspunt van RepRap.org, de community die zich bezighoudt met het ontwerp en de bouw van betaalbare zelfreplicerende machines.

Het idee is dat als je eenmaal een printer hebt, het maken van volgende printers nog eenvoudiger en goedkoper wordt. Dat is in de praktijk echter maar ten dele waar. In ons geval schat ik de kosten van de geprinte delen op zo'n 60 euro, en dat zal slechts zo'n tien procent zijn van de totale uitgaven. Natuurlijk is het wel zo dat dit juist de onderdelen zijn die anders vrijwel onmogelijk te krijgen zouden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten