maandag 25 juni 2012

Stap 3: frame bouwen

Vandaag beginnen we met het echte bouwen. We willen het frame opbouwen met de printed parts en de aluminiumprofielen. Er bestaat geen stap voor stap handleiding, maar dat is ook niet perse nodig.

We hebben veel houvast aan de 3D-tekening van kludgineer op Thingiverse. Zoek in de lijst naar de file MendelMax 1 5.pdf en bewaar deze op de computer. Open hem met Acrobat Reader, klik de tekening en er verschijnt een 3D-weergave. Activeer 'Model tree' en naast de tekening verschijnt een lijst met onderdelen. Het is verstandig om je even vertrouwd te maken met de opties om te roteren, schuiven, inzoomen, uitzoomen, onzichtbaar maken, isoleren, etc. We raden sterk aan om deze tekening op een laptop op de werktafel te zetten tijdens de assemblage.

Ook zijn er wat tutorials voor de bouw van oudere MendelMax varianten. Aanraders zijn de handleiding van TechPaladin (Engels) en Brillenflieger (Duits). Ook leerzaam zijn de video's van The 3D Printer Girl op de YouTube-pagina van 3dprintertek.

Wat het bouwen nogal vertraagt zijn de imperfecties aan de printed parts. De onderdelen zijn niet superstrak, maar een beetje 'wollig'. Dat is meestal niet erg, en waar filament in de weg zit is het meestal makkelijk met een breekmesje te verwijderen.









Soms zit er materiaal op lastige plaatsen, zoals in de uitsparingen voor moertjes op de foto hiernaast. Die passen dus niet zonder meer, zodat er moet worden gevijld en in geval van nood de dremel eraan te pas moet komen. De kunststof smelt echter vrij snel, zodat de dremel niet de voorkeur geniet.







We beginnen met het schroeven van de blinde verbindingen met de speciale schroeven die we bij Misumi hebben besteld. Deze zijn speciaal omdat ze met hun kop precies in de uitsparing van de profielen kunnen schuiven. We schuiven de schroef met zijn kop in het voorgeboorde 420mm profiel en schroeven hem aan de kopse kant van een getapt stuk van 340mm. De getapte draad is niet helemaal diep genoeg, maar de schroeven zijn zelftappend. Eventueel kunnen de gaten iets dieper worden uitgetapt. Het schroeven gaat bij voorkeur met een torxe schroevendraaier, omdat de meeste torxe bits te dik zijn om in het gat te passen.



schuif de kop op z'n plek
aandraaien... klaar!

Na deze vier verbindingen is de rest eenvoudig. Hiervoor maken we gebruik van de speciale T-boutjes van Misumi, die in de profielen passen. Met de 3D-tekening bij de hand zetten we zo het hele frame in elkaar met de geprinte delen en de profielen.

handige T-moer
schuif de moer in het profiel


dat moet gaan lukken zo
vastdraaien

Bij de vier 'lower vertex' delen even oppassen: hier moet de bout eerst in het gat, en daarna schroeven we hem op de kopse kant vast. Zo krijgt het frame langzaam vorm.

boutje eerst in gat
het begint al ergens op te lijken

Van twee lagers, wat boutjes en moeren zetten we volgens de tekening de spanner voor de y-aandrijving in elkaar. Kijk bij het bouwen steeds goed op de tekening waar de T-moeren moeten komen. Doe ze bij het monteren alvast op hun plek.

spanner voor de y-aandrijving
in het bovenste profiel zitten alvast de twee
T-bouten die we later nodig hebben

laptop erbij: handig!
de hoogte in






het frame compleet

Genoeg voor vandaag; volgende stap: montage van de motoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten