zaterdag 30 juni 2012

Spullen: tandwielen en distributieriem

Van eBay-verkoper think3dprint3d bestelden we twee tandwielen en een aandrijfriem, die vlot arriveerden.

De tandwielen zijn van metaal, hebben zestien tanden en een vastzetschroefje voor bevestiging op de as. Ze kunnen op twee manieren op de as worden geschoven, voor een optimale uitlijning met de aandrijfriem.

De aandrijfriem heeft een afstand ('pitch') van 2,5mm en is dus een zogeheten T2.5 timing belt. De geleverde lengte moet genoeg zijn voor zowel de x-as als de y-as.

Op de foto is een van de tandwielen al gemonteerd op het motorhuis voor de z-as.

Update 2 september 2012: de bestelde aandrijfriem blijkt te kort te zijn. Voor een gewone Mendel is 180cm genoeg, maar voor de MendelMax is zo'n twee meter nodig. We bestellen dus nog een metertje bij RepRapWorld, die zijn assortiment heeft uitgebreid met tandwielen en aandrijfriemen.



woensdag 27 juni 2012

Nieuwe leveringen: Overtoom en Stappenmotor.nl

Op dezelfde dag haalde Overtoom de foute levering op en kwam een uurtje later een tweede koerier met het  juiste spul. Niet handig, wel snel. Een meter trapeziumspindel 10mm en twee bijbehorende trapeziummoeren. Nog even kijken hoe we die gaan monteren...



Ook kwamen vandaag - een dag na bestelling, lijkt Overtoom wel - de askoppelingen van Stappenmotor.nl. Precies waarop ik hoopte. De klauwkoppelingen kunnen uit elkaar worden gehaald en onderling omgewisseld, zodat een verloop van 5mm naar 10mm ontstaat.


askopplingen 5mm en 10 mm
Met deze askoppelingen wijken we een beetje af van het ontwerp van de MendelMax 1.5 zoals beschreven door Kludgineer. Hij gebruikt een 10mm trapeziumspindel waaraan een 1/4" uiteinde is gedraaid, met bijpassende askoppelingen. Wij kozen dus voor een andere oplossing en geven wat meer uit aan duurdere askoppelingen, maar besparen op draaibankkosten. 

De koppelingen zijn bovendien mooi om te zien.




past mooi op de z-stappenmotor














spindel past er net in!
Voor de klemming om de trapeziumspindel van 10mm moet de koppeling flink worden aangedraaid, maar het gaat net. 

Stap 4: motorhuizen en y-spanner

Na wat passen, meten en schuurwerk zitten ook de motorhuizen links en rechts (voor de z-as) en achter (voor de y-as) in elkaar. Voor montage op het frame bleken de inbusboutjes van 10mm net iets te kort. Hiervoor hebben we 12mm genomen. Ook de spanner voor de y-aandrijving zit op zijn plek. Deze kan al precies in het midden worden gefixeerd.

motorhuis zijkant (z-as)


motor achter (y-as)

y-spanner

de stand van zaken

dinsdag 26 juni 2012

Lagers en koppelingen

De laatste onderdelen zijn het lastigst. We hebben lang gestudeerd op de lagers die we willen gebruiken, en hebben gesloten om de ontwerper van de MendelMax 1.5 te volgen en te kiezen voor de lagers Stock Drive Products. Deze druk je met de hand op hun plek, en ze laten enige graden speling toe. We bestellen er vier van 10mm (voor de z-as) en acht van 8mm (vier voor de y-carriage en vier voor de x-as).


Ook een lastig probleem is de bevestiging van de trapeziumspindels (5mm) aan de stappenmotoren (10mm). Na lang dubben kiezen we voor klauwkoppelingen. Deze zijn er in 5mm en 10mm uitvoering, waarvan de helften uitwisselbaar zijn. We bestellen bij Stappenmotor.nl, waar men ons telefonisch prettig assisteert. Deze oplossing is niet goedkoop, maar zal hopelijk enorm bijdragen aan de kwaliteit van de printer.

Overtoom levert... verkeerd

Tuut tuut, dat is inderdaad heel snel Overtoom, maar niet wat we hadden besteld. In plaats van een bescheiden trapeziumspindeltje van een meter staat er een koerier met drie meter spindel voor de deur. Diameter 12mm in plaats van de bestelde 10mm. Moeren ook verkeerd. Kan vandaag retour.

mag het een metertje meer zijn? of twee?

maandag 25 juni 2012

Snijlab levert: superstrak!

Vandaag kwam de levering van Snijlab. Keurig verpakt en superstrak uitgevoerd. Warm aanbevolen!



Na een paar minuten puzzelen zat het onderstel in elkaar.

Stap 3: frame bouwen

Vandaag beginnen we met het echte bouwen. We willen het frame opbouwen met de printed parts en de aluminiumprofielen. Er bestaat geen stap voor stap handleiding, maar dat is ook niet perse nodig.

We hebben veel houvast aan de 3D-tekening van kludgineer op Thingiverse. Zoek in de lijst naar de file MendelMax 1 5.pdf en bewaar deze op de computer. Open hem met Acrobat Reader, klik de tekening en er verschijnt een 3D-weergave. Activeer 'Model tree' en naast de tekening verschijnt een lijst met onderdelen. Het is verstandig om je even vertrouwd te maken met de opties om te roteren, schuiven, inzoomen, uitzoomen, onzichtbaar maken, isoleren, etc. We raden sterk aan om deze tekening op een laptop op de werktafel te zetten tijdens de assemblage.

Ook zijn er wat tutorials voor de bouw van oudere MendelMax varianten. Aanraders zijn de handleiding van TechPaladin (Engels) en Brillenflieger (Duits). Ook leerzaam zijn de video's van The 3D Printer Girl op de YouTube-pagina van 3dprintertek.

Wat het bouwen nogal vertraagt zijn de imperfecties aan de printed parts. De onderdelen zijn niet superstrak, maar een beetje 'wollig'. Dat is meestal niet erg, en waar filament in de weg zit is het meestal makkelijk met een breekmesje te verwijderen.









Soms zit er materiaal op lastige plaatsen, zoals in de uitsparingen voor moertjes op de foto hiernaast. Die passen dus niet zonder meer, zodat er moet worden gevijld en in geval van nood de dremel eraan te pas moet komen. De kunststof smelt echter vrij snel, zodat de dremel niet de voorkeur geniet.







We beginnen met het schroeven van de blinde verbindingen met de speciale schroeven die we bij Misumi hebben besteld. Deze zijn speciaal omdat ze met hun kop precies in de uitsparing van de profielen kunnen schuiven. We schuiven de schroef met zijn kop in het voorgeboorde 420mm profiel en schroeven hem aan de kopse kant van een getapt stuk van 340mm. De getapte draad is niet helemaal diep genoeg, maar de schroeven zijn zelftappend. Eventueel kunnen de gaten iets dieper worden uitgetapt. Het schroeven gaat bij voorkeur met een torxe schroevendraaier, omdat de meeste torxe bits te dik zijn om in het gat te passen.



schuif de kop op z'n plek
aandraaien... klaar!

Na deze vier verbindingen is de rest eenvoudig. Hiervoor maken we gebruik van de speciale T-boutjes van Misumi, die in de profielen passen. Met de 3D-tekening bij de hand zetten we zo het hele frame in elkaar met de geprinte delen en de profielen.

handige T-moer
schuif de moer in het profiel


dat moet gaan lukken zo
vastdraaien

Bij de vier 'lower vertex' delen even oppassen: hier moet de bout eerst in het gat, en daarna schroeven we hem op de kopse kant vast. Zo krijgt het frame langzaam vorm.

boutje eerst in gat
het begint al ergens op te lijken

Van twee lagers, wat boutjes en moeren zetten we volgens de tekening de spanner voor de y-aandrijving in elkaar. Kijk bij het bouwen steeds goed op de tekening waar de T-moeren moeten komen. Doe ze bij het monteren alvast op hun plek.

spanner voor de y-aandrijving
in het bovenste profiel zitten alvast de twee
T-bouten die we later nodig hebben

laptop erbij: handig!
de hoogte in






het frame compleet

Genoeg voor vandaag; volgende stap: montage van de motoren.

zaterdag 23 juni 2012

Rondstaf: mooi maar duur

Voor de roestvrijstalen rondstaf gingen we langs bij Baptist metaalwaren in Arnhem. We hadden gehoopt er meer onderdelen te kunnen scoren, zoals lagers, maar gingen er alleen met twee meter 8mm en een meter 10mm rondstaf naar buiten. En 28 euro lichter.


vrijdag 22 juni 2012

Stap 2: boren

Twee van de profielen met lengte 420mm moeten aan elk uiteinde op een afstand van 70mm een gat krijgen van 6mm. Dit zijn de profielen die bovenaan in de MendelMax-constructie komen. We doen dit met een kolomboor. Bij het boren van aluminium kunnen braampjes in het rond springen die je niet in je ogen wil hebben. Draag een veiligheidsbril.

kolomboor met profiel en 'jig'

We maken gebruik van de 'jig'; het geleidingsplaatje dat we kregen bij de printed parts. Hiermee boren we gemakkelijk op de juiste afstand.

het hulpstukje helpt bij het vinden van de juiste plek om te boren...


...op deze manier






























Voor het mooiste resultaat boren we bijna door het profiel heen, draaien hem dan om en boren nog eens van de andere kant. Resultaat: mooi braamloos gaatje. Met vier gaten zijn we klaar.

klaar!

Stap 1: tappen

We zijn zover: het bouwen kan beginnen. Allereerst gaan we de aluminiumprofielen tappen. De profielen met lengte 300 en 340mm moeten aan de kopse kant van inwendige M5-draad worden voorzien.

Benodigdheden:
- aluminiumprofielen
- M5 sneltap (machinetap)
- tapolie of WD40
- bankschroef
- kwastje

Voor wie nog nooit eerder draad getapt heeft (zoals wij) is het aan te raden om eerst eens te oefenen op een profiel dat geen draad nodig heeft, zoals een van de lengtes van 420mm.



We wikkelen het profiel in een beschermend stukje plastic. Het spul waarin Misumi de profielen verpakt is hiervoor prima. Daarna draaien we hem in de bankschroef. Niet te strak: aluminium is zacht.




We spuiten wat WD40 op de tap en in de cilinder waar de draad moet komen. WD40 is ontwikkeld voor de ruimtevaart, dus kan ook uw probleem oplossen!

















Plaats de tap verticaal op de cilinder en draai hem met lichte druk naar binnen. Niet forceren of wiebelen.

















Tap rustig verder. Na elke vier of vijf halve slagen draaien we een slag terug. Dit voorkomt dat de braam zich ophoopt. We tappen totdat het tapijzer nog zo'n acht mm uitsteekt. Daarna draaien we hem voorzichtig weer eruit.





Borstel en blaas de getapte draad schoon. Draai er een M5 inbusboutje in om te kijken of de draad diep genoeg getapt is. De bout mag een paar mm uitsteken.

















Na elke tap even het tapijzer schoonborstelen!






  
Resultaat: acht getapte profielen. Viel reuze mee.




Bestelling ReprapWorld gearriveerd

Vandaag kwam de bestelling van ReprapWorld binnen. Met onder meer alle geprinte delen, de motoren, elektronica, wat lagers en extruderonderdelen. We kunnen dus beginnen met bouwen. De printed parts zien er goed uit, maar er moet nog wel wat aan gekabd en gedremeld worden voordat alles past.


donderdag 21 juni 2012

RVSpaleis levert snel!

Gisteren besteld, nu al in huis: bouten en moeren van het RVSpaleis. Top!

Trapeziumspindels en moeren bij Overtoom

Op zoek naar trapeziumspindels en moeren belandden we bij Overtoom in de uitverkoop. Nu vijftig procent korting! Helaas niet op alle soorten en maten, maar toch lijkt het niet onvoordelig. We kochten een meter stalen trapeziumspindel (roestvrij is nog steeds duur) met stalen moeren, alles 10mm.

woensdag 20 juni 2012

Kleine onderdelen: de ijzerwinkel of online?

Er stonden op de boodschappenlijst nog flink wat kleine onderdelen zoals bouten, moeren en sluitringen. De lokale ijzerwinkel (Enorm in Elst) bleek een goed adres voor onderdelen waarvan we maar een paar exemplaren nodig hebben, maar een zak met honderd M5 inbusbouten kost al gauw een paar tientjes. Wel meteen een M5 machinetap met houder gekocht voor het tappen van de aluminiumprofielen. Dat wordt de eerste klus.

Vanwege de kosten zijn we online verder gaan zoeken, en kwamen we uit bij RVS Paleis. Er zijn wel meer van dit soort webwinkels, maar vaak hebben deze als nadeel dat ze of uitsluitend gigantische hoeveelheden verkopen (500 stuks van een boutje waarvan je er maar tien nodig hebt), of niet kleiner verkopen dan maat M6. RVS Paleis bleek een goede middenweg voor de M5 en M3 inbusbouten en de M5 zeskantmoeren.

Misumi onderdelen gearriveerd!

Gisteren bracht UPS de onderdelen die we hebben besteld bij Misumi. Keurig krasvrij verpakt in plastic, en daarna nog eens in bubbelfolie. Inclusief factuur, online te betalen.

keurig verpakt
profielen netjes krasvrij

tadaaa!