zondag 22 juni 2014

Kossel: constructie gereed

Na veel puzzelwerk en vooral lang wachten op leveringen is de constructie van de Kossel klaar. Daarbij hebben we een paar leerzame en soms lastige obstakels overwonnen. Zo hebben we het ontwerp veranderd van 15mm aluminiumprofielen naar 20mm, en daarbij hoorden dus ook aangepaste printed parts.


Voor de verticale beweging willen we verschillende technieken uitproberen, te beginnen met wieltjes die langs de buitenkant van de profielen rijden. Hiervoor worden vaan mini V-wheels gebruikt, maar omdat deze slecht leverbaar zijn, hebben we gekozen voor een alternatief. Over de soepele beweging zijn we vooralsnog zeer te spreken. De andere wielmaat betekende wel een aanpassing van de printed parts.

In eerste instantie gebruiken we geen heated bed. In plaats van een ronde glasplaat hebben we een zeshoekige plaat gemaakt en voorzien van zelfontworpen klemmen om hem te fixeren.

dit is de grotere zus van die andere
met deze maten kan het niet mislukken
alleen nog even snijden...











De verbinding tussen de karretjes en het platform voor de printkop gaat met koolstofvezel buisjes. Deze moeten allemaal exact even lang zijn. Hiervoor hebben we een mooie en betaalbare techniek verzonnen die een resultaat geeft waar we zeer over te spreken zijn.


Nu weer wachten, onder meer op de extruder en wat benodigdheden voor de elektronica.

woensdag 11 juni 2014

Storingen en oplossingen: filament loopt niet door

Een storing die bij de 3D-printer nog wel eens wil optreden: het filament gaat de extruder wel in, maar er komt niets uit het hot end. Met andere woorden: het filament loopt niet door. Ergens in de extruder gaat dus iets mis, maar wat?

De eerste mogelijkheid is dat het filament niet goed gepakt wordt door de kartelbout, ofwel de hobbed bolt. Dat kan komen doordat er onvoldoende druk op het filament wordt uitgeoefend. Het aandraaien van de schroeven die hiervoor zorgen zou het probleem moeten oplossen. Maar ook is het mogelijk dat de hobbed bolt niet goed in het filament bijt. We hebben al diverse hobbed bolts geprobeerd, van zelfgemaakte tot goedkope eBay-exemplaren en de Arcol Hyena. Ons advies: kies deze laatste. Het spaart je een boel ellende.

van boven naar onder: zelfgemaakt, eBay-aankoop en de Arcol Hyena

Natuurlijk kan er na het printen van een halve kilo filament zelfs bij de Hyena wat tussen de tanden komen. Geen probleem: de tanden van de Hyena laten zich met de priem uit een horlogemakersetje gemakkelijk een voor een schoonmaken.

de Hyena hapt en laat niet meer los

Ook een leuke: de hobbed bolt is schoon, de spanning op het filament in orde, maar er komt nog steeds niets uit het hot end. Dan kan het zijn dat het tandwiel op de motor van de extruder slipt. Dit is gemakkelijk te controleren als je een stipje aanbrengt op de as en het tandwiel. Het vastdraaien van het schroefje op het tandwiel lost het probleem vaak op, maar het kan nooit kwaad om een reservetandwiel achter de hand te houden.

Zeldzamer en veel vervelender is een verstopt hot end. Misschien is er wat ijzervijlsel in de kop terecht gekomen, of zit er verbrand filament dat de zaak blokkeert. Het demonteren van het hot end is dan de enige oplossing. Verhit het gedemonteerde hot end tot de temperatuur dat het filament gaat vloeien en schraap of duw er zoveel mogelijk uit. Om de rest eruit te krijgen kan de nozzle een nachtje in de aceton. Daarna weer duwen en schrapen, eventueel doorprikken met een stukje dun ijzerdraad en zo nodig het acetonbad herhalen.

Bovenstaande wil je niet te vaak moeten doen. Daarom raden we aan een reserve-nozzle achter de hand te houden. Ook het gebruik van afzonderlijke nozzles voor PLA en ABS is ideaal. Het wegduwen van een restje ABS met PLA kan namelijk voor problemen zorgen omdat het PLA bij temperaturen van 230 graden kan verbranden.

dinsdag 3 juni 2014

Kosselframe krijgt vorm

Na lang puzzelen en dubben zijn we vandaag begonnen met de bouw van het frame van de Kossel Mini. We hebben het originele ontwerp niet gevolgd, maar zijn uitgegaan van 20x20mm aluminiumprofielen met de bijbehorende geprinte hoekstukken.


Ook over de manier waarop het transport van de glijders plaatsvindt hebben we onze bedenkingen, en we willen daarom een aantal verschillende ideeën proberen, onder meer met wieltjes, lagers en geleidestangen. 


hier komen straks de motoren
Nu is het wachten op de tandwielen en aandrijfriempjes, en ondertussen gaan we aan de slag met de diagonalen die het platform met het hot end moeten bewegen. Vergeleken met de bouw van de MendelMax is het meer een proces van trial & error, maar hopelijk komen we tot een ontwerp dat ook door anderen als kit kan worden nagebouwd.